Živnostníci po upozornení Sociálnej poisťovne zaplatili 311.169 eur

31.03.2015 Bratislava

Bratislava 31. marca (TASR) - V marci Sociálna poisťovňa poslala prostredníctvom sms a e-mailu 18.814 správ, v ktorých živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) upozornila na aktuálny nedoplatok za február 2015. Živnostníci po výzve obratom uhradili poistné spolu vo výške 311.169 eur.

Vo februári po výzve (za január 2015) zaplatili 368.811 eur. Takto vybraté poistné zapadá do kontextu celkového zlepšeného výberu poistného od ekonomicky aktívneho obyvateľstva v tomto roku, keď za január a február 2015 Sociálna poisťovňa vybrala v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014 viac až o 42,2 milióna eur. Medziročne tak výber poistného stúpol o 4,28 %.

Správu SMS dostali tie SZČO, ktoré mali nedoplatok za predošlý mesiac a na ktorých má Sociálna poisťovňa aktuálny mobilný alebo e-mailový kontakt. Je preto v záujme každej SZČO, aby si kontakty v Sociálnej poisťovni aktualizovala. Môže tak urobiť jednoducho cez e-mailovú adresu mojekontakty@socpoist.sk alebo aj ďalšími spôsobmi. Bližšie informácie sú na webovej stránke SP v časti Aktualizujte si kontakty v Sociálnej poisťovni. Informácia o nedoplatku môže živnostníka varovať a ochrániť pred narastaním penále a pokutami za neplnenie si zákonných povinností.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.
 

Vyberte región